Go Back   Corvette Forum > C4 Corvettes, 1984 - 1996 > C4 General Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Search Today's Posts Mark Forums Read FAQ Vendor Directory
Search
C4 General Discussion
General C4 Corvette Discussion not covered in Tech

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-10-2012, 12:53 AM   #1
mazdaverx7
CF Senior Member
 
mazdaverx7's Avatar
 
Member Since: Sep 2009
Location: Vermilion OH
Dave Jones mazdaverx7
Default LT1 runs, but runs rough..

on my 94 6spd coupe, i originally was led to believe the opti spark unit was bad, so i replaced it. the engine did not run and after some trial and error, i replaced the ICM and the engine fired right up! its running a little rough and feels slightly down on power under acceleration. it has a solid idle but i can tell that there is a miss. the right side converter was glowing almost white and then after sitting for a minute with the engine off, glowing red after my first test drive. i have not checked the timing and did not check for crossed plug wires as i have to be up at 5am for work and its late, lol. any ideas other than timing or crossed wires as to why the engine may run rough and cause the right converter to glow white?
mazdaverx7 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 03:43 PM   #2
stag15m4
Junior Member
 
stag15m4's Avatar
 
Member Since: Apr 2011
Default

The converter converts unburned hydrocarbons, so I would think that a spark plug is not firing correctly. It may even be cracked porcelain that causes the plug to arc prior to sparking in the combustion chamber.

The plugs are just a guess. I'm not a mechanic, but it makes sense to me.. The catalytic converter is working too hard and getting super hot. Either there is a cylinder that is not firing or the converter is stopped up.
stag15m4 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 05:18 PM   #3
sailorsteve
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
Member Since: Jun 2010
Location: Westerly RI
Default

Any codes?
sailorsteve is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 09:54 PM   #4
93Rubie
CF Senior Member
 
93Rubie's Avatar
 
Member Since: Sep 2010
Location: Indiana PA
Default

You have a miss fire fix it before you damage the cats (causing other problems). That raw unburnt fuel is overheating the cats, which can and will cause them to melt down, creating a potential blockage.

Spark checkers are cheap. Inline off the coil and at every plug wire. If all ok, and good strong spark there. You may have bad plugs.
93Rubie is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 10:17 PM   #5
mazdaverx7
CF Senior Member
 
mazdaverx7's Avatar
 
Member Since: Sep 2009
Location: Vermilion OH
Dave Jones mazdaverx7
Default

the issue after i got the engine started ended up being crossed plug wires on the opti. i took the time to replace the plugs and wires on the right side of the engine and the engine started and ran perfectly! i hope to get to the left side of the engine and replace the plugs and wires on that side as well. gotta figure out how to get to the wires on the opti on the left side of the engine..today was my first real drive in my new 94 and i can tell you its one hell of an AWESOME car!!! what an improvement over my 84! now, if the clutch weren't slipping, i could really feel how well the car accelerates!
mazdaverx7 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 10:31 PM   #6
Frizlefrak
CF Senior Member
 
Frizlefrak's Avatar
 
Member Since: Dec 2000
Location: El Paso Texas
Default

Quote:
Originally Posted by mazdaverx7 View Post
today was my first real drive in my new 94 and i can tell you its one hell of an AWESOME car!!! what an improvement over my 84! now, if the clutch weren't slipping, i could really feel how well the car accelerates!
Yeah...I went from an 84 to a 95. Felt the same to 4K rpm....after that, the LT1 is like night and day difference. Fix the damn clutch and enjoy the thing.
Frizlefrak is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 10:35 PM   #7
mazdaverx7
CF Senior Member
 
mazdaverx7's Avatar
 
Member Since: Sep 2009
Location: Vermilion OH
Dave Jones mazdaverx7
Default

gonna have to research to find the best clutch at a reasonable price. i don't want to cheap out and risk shattering the friction surface on a cheap disc during some spirited driving..
mazdaverx7 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 10:35 PM
 
Go Back   Corvette Forum > C4 Corvettes, 1984 - 1996 > C4 General Discussion
Reload this Page LT1 runs, but runs rough..
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Headers tudes glowing, am I too lean? wheatpj C3 Tech/Performance 25 10-05-2013 12:34 AM
Metall catalytic converter is glowing Juergen C4 Forced Induction/Nitrous 1 10-19-2012 08:18 PM
LEDs glowing??? AKc62007 C6 Corvette General Discussion 7 07-20-2012 11:24 PM
GMPP 350 HO Deluxe timing/tunig problems MN80Vette C3 Tech/Performance 1 11-06-2006 10:54 PM
1990 Left pre-cat pipe glowing red! 90qzrblu C4 Tech/Performance 8 02-06-2005 11:58 PM



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Click for Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Corvette Store
 
 
C7 Parts & Accessories
C6 Parts & Accessories
C5 Parts & Accessories
C4 Parts & Accessories
C3 Parts & Accessories
C2 Parts & Accessories
C1 Parts & Accessories
Wheels & Tires
Sponsored Ads
 
 
Vendor Directory
 

All times are GMT -4. The time now is 05:44 PM.


Emails & Password Backup