SOLVED! Running rich - CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion

Notices
C4 Tech/Performance L98 Corvette and LT1 Corvette Technical Info, Internal Engine, External Engine

SOLVED! Running rich

Reply

 
 
 
Old 06-18-2017, 02:02 AM
  #1  
K87ZZ4
CF Senior Member
Thread Starter
 
K87ZZ4's Avatar
 
Member Since: Jun 2001
Location: Edmonds WA
Posts: 492
Thanked 5 Times in 2 Posts
Default SOLVED! Running rich

A couple of years ago, I posted about a problem I was having with my 87 running rich and occasionally setting a Code 45 (Rich Exhaust), plus the MPG was way off (30-40%) between what the dash showed and what I calculated:

https://www.corvetteforum.com/forums...ning-rich.html

It failed an emissions test, many years ago, so I took it to a shop for diagnosis and they concluded it was the diverter valve in the A.I.R. system (no replacement parts available).

I tried a bunch of things, on my own, to try to figure out what was causing the problem.
  • I disconnected (and plugged) the tubes in the A.I.R. system (no difference).
  • I replaced the IAC.
  • I checked the FPR vacuum hose for fuel (it's dry).
  • I put in a new O2 sensor.
  • I checked the resistance on the injectors (a pretty consistent 17.6-17.7 ohms each).
  • I checked the fuel pressure (42 PSI on prime, running at 40. Holds pressure fine).
  • I pulled spark plugs (all pretty fouled with black soot).
  • I checked for vacuum leaks (no surges in engine speed).
  • I disconnected (and plugged) the lines from the charcoal canister (EECS)(no difference).

I collected data and found the Block Learn (BLM) at 108 nearly all the time, the O2 super high 800+ mv most of the time, and very few cross-counts (Rich ALL the time).

I finally gave up and took it in to a different shop. They ran it through a full battery of tests and decided it must be the ECM because they saw some erratic data and everything else checked out. They replaced the ECM and all is well! It was a case of scrambled brains in the computer! I had wondered if my custom chip could be at fault, but it's running fine with the custom chip now.

Comparing data now, to then, I see the Base Pulse Correction would erratically bounce between 60's to 100's and now it's 120's and 130's most all the time. If I had known more about what I was looking at, and what was 'normal', I *might* have been able to focus on the erratic behavior of the Base Pulse Correction, but I'm not sure I would have concluded that the ECM had lost its mind.

I've read about others with similar symptoms, so I'm posting this just in case my experience helps someone else...
K87ZZ4 is offline  
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to K87ZZ4 For This Useful Post:
don hall (06-18-2017), eutu1984 (06-18-2017), sprink94 (06-18-2017), Yariv (06-18-2017)
Old 06-18-2017, 01:02 PM
  #2  
don hall
CF Senior Member
 
Member Since: Aug 2002
Location: SANTA CRUZ CA
Posts: 3,313
Thanked 86 Times in 79 Posts
Default

Unfortunately, your experience confirms some shops are more competent than others......
don hall is offline  
Reply With Quote
Old 06-19-2017, 01:54 AM
  #3  
Fiberbundle
CF Member
 
Fiberbundle's Avatar
 
Member Since: Feb 2017
Location: Tacoma WA
Posts: 74
Thanked 16 Times in 16 Posts
Default

What was the name of the shop that performed the correct diagnostics? Those of us in the Northwest are always looking for quality work on our C4s.
Fiberbundle is offline  
Reply With Quote
Old 06-19-2017, 02:43 AM
  #4  
K87ZZ4
CF Senior Member
Thread Starter
 
K87ZZ4's Avatar
 
Member Since: Jun 2001
Location: Edmonds WA
Posts: 492
Thanked 5 Times in 2 Posts
Default

Originally Posted by Fiberbundle View Post
What was the name of the shop that performed the correct diagnostics? Those of us in the Northwest are always looking for quality work on our C4s.
Brad's Custom Auto in north Seattle (Lake City area).
K87ZZ4 is offline  
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to K87ZZ4 For This Useful Post:
Fiberbundle (06-19-2017)
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
c4mo
C4 Tech/Performance
28
12-11-2017 03:59 PM
KB in CO
C4 Tech/Performance
24
06-03-2017 08:22 PM
dbergair
C4 Tech/Performance
24
12-11-2016 11:51 AM
nix1981
C3 Tech/Performance
11
09-30-2016 05:38 PM
SignalSimon
C4 Tech/Performance
4
09-15-2016 03:06 AM

Forum Jump

Thread Tools
Search this Thread
Sponsored Ads
Vendor Directory
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: