Notices
C5 Forced Induction/Nitrous C5 Corvette Turbochargers, Superchargers, Centrifugal, Twin Screw & Roots Blowers, Twin Turbo Kits, Intercoolers, Wet & Dry Nitrous Injection, Meth
Sponsored by:
Sponsored by:

IW 8 rib balancer rubbing on tensioner

 
Old 01-27-2019, 11:45 AM
  #1  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default IW 8 rib balancer rubbing on tensioner

I'm wondering if I dont have the balancer pulled onto the crank all the way? It's a tight fit for a picture, but its rubbing on the factory tensioner bracket just barely on the edge of the balancer.
ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 12:05 PM
  #2  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default



ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 12:16 PM
  #3  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

It looks like even if I didnt have the balancer on all the way, it would pull the belt rearward off the edge of the tensioner pulley.



ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 12:34 PM
  #4  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

Hmmm, I just had a new OEM water pump put on. Gaskets look pretty thick. Possibility? I didn't notice this before so I'm not sure how long it's been rubbing.

Edit: I'm thinking it's not the waterpump. I was wrong, just brainstorming.

Last edited by ascastil; 01-27-2019 at 12:37 PM.
ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 01:22 PM
  #5  
Smoken1
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
Smoken1's Avatar
 
Member Since: Apr 2013
Location: Small Town, OR
Posts: 2,405
Thanked 217 Times in 202 Posts
St. Jude Donor '14-'15-'16-'17-'18-'19
Default

I'm kinda in the same boat as you with my ATI balancer it sticks off the crank snout 5.3 mm which is not within factory specs. I guess I'm gonna have to pull it all apart again and reinstall the balancer with no front cover on it to see where the problem is, but I have to wait till the tools I had to order get here next week
Smoken1 is offline  
Old 01-27-2019, 03:37 PM
  #6  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

Screw it. Took a grinder to the high spot where it was rubbing. All the spacers are in the correct place. Gonna bolt it on for now and maybe here soon get a laser aligner. I need it back together and if it doesn't throw the belt or rub I'll run it. I took vacation days for the 8th coming up to hit the drag strip with my wife. I need to get this thing done lol
ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 03:58 PM
  #7  
aaronc7
CF Senior Member
 
aaronc7's Avatar
 
Member Since: Nov 2013
Location: Navarre FL
Posts: 1,065
Thanked 56 Times in 53 Posts
Default

This is the standard IW 8 rib balancer right, not the secondary drive kit / balancer from A&A?

What kind of noise was it making? Horrible grinding noise?
aaronc7 is online now  
Old 01-27-2019, 04:02 PM
  #8  
Smoken1
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
Smoken1's Avatar
 
Member Since: Apr 2013
Location: Small Town, OR
Posts: 2,405
Thanked 217 Times in 202 Posts
St. Jude Donor '14-'15-'16-'17-'18-'19
Default

Yep, my laser tool came yesterday I got the Gates one that Bret used in the stickies up above
Smoken1 is offline  
Old 01-27-2019, 04:15 PM
  #9  
neutron82
Bangin' Gears
Support Corvetteforum!
 
neutron82's Avatar
 
Member Since: Dec 2010
Location: Plain-0 TX
Posts: 8,670
Thanked 761 Times in 687 Posts
Default

is it touching the bracket of the tensioner or the body?... that's weird, I've had 2 different 10 rib innovators balancers with an a&a bracket and never ran into that problem... I would definitely get a laser tool regardless that way you can double check if you ever have to replace or buy new parts... do you have 8 rib blower bracket spacers?... maybe you need to get those to accomodate for the wider balancer
neutron82 is online now  
Old 01-27-2019, 04:25 PM
  #10  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

Standard 8 rib. It's not touching the bracket. It was rubbing on the OEM tensioner body itself. There was a raised spot in the casting. I just grinded that flat. Shoulda took a pic. I'll see if I can get one. Here's a pic of where it was rubbing. Couldn't hear it at all.

Rubbing on front of balancer, back of tensioner. Not rubbing on any of the brackets, just that one spot

Last edited by ascastil; 01-27-2019 at 04:26 PM.
ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 04:31 PM
  #11  
neutron82
Bangin' Gears
Support Corvetteforum!
 
neutron82's Avatar
 
Member Since: Dec 2010
Location: Plain-0 TX
Posts: 8,670
Thanked 761 Times in 687 Posts
Default

do you have the 8 rib spacers and idlers for your bracket though?... I'm thinking that may have been the cause of your issue but if gringing the tensioner body worked then roll with it until you convert everything else over to 8 rib... I still think it's a good idea to check belt alignment though just to make sure everything is dead on and avoid any belt issues
neutron82 is online now  
Old 01-27-2019, 04:32 PM
  #12  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default


Shitty pic. You can see the shiny part that I took a grinder too and also rounded the edge.
ascastil is online now  
Old 01-27-2019, 04:35 PM
  #13  
ascastil
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2013
Posts: 611
Thanked 24 Times in 23 Posts
Default

Ya I'll check. Since I'm only using 6 ribs for now, I dont need any spacers I believe until I convert everything to 8 rib.

What sucks is I put a new Turn 1 power steering pump on and a line lock. Had it all back together and spotted that just by accident. Took a lot of **** back out to try and fix it.

Last edited by ascastil; 01-27-2019 at 05:22 PM.
ascastil is online now  
Old 01-29-2019, 05:12 AM
  #14  
dopefedz
CF Senior Member
 
Member Since: Aug 2007
Location: HOUSTON TX
Posts: 463
Thanked 29 Times in 22 Posts
Default

Could be having a brain fart so I apologize in advance but Im pretty sure with you running the 8 rib balancer you do need to run the 8 rib spacers to keep everything in alignment even if you are only using only 6 of the 8 ribs at the moment.
dopefedz is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: IW 8 rib balancer rubbing on tensioner


Sponsored Ads
Vendor Directory

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: