Z06 Help please!Battery volts went down to 12.2 at idle-service charging system - CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion



C6 Corvette ZR1 & Z06
General info about GMs Corvette Supercar, LS9 Corvette Technical Info, Performance Upgrades, Suspension Setup for Street or Track

Help please!Battery volts went down to 12.2 at idle-service charging system

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-27-2013, 01:43 AM   #1
TT32VGT
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Nov 2011
Posts: 1,243
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Help please!Battery volts went down to 12.2 at idle-service charging system

Alright so I got my car back from the mechanic(did heads and clutch this time around-had cam, exhaust, fast 102 setup)..
The battery died after 4 days of sitting.. So I replaced it with a duralast gold with a good bit more cca.. I noticed today the battery volts are low.. like as low as 12.2 at idlle.. finally service charging system light came on.. the battery volts at idle at 12.2-13 and driving 13.5-14.. Battery is NEW.. Im thinking alternator, what do you guys think? Tomorrow Im getting autozone to test the alternator..

Help please!

I saw this thread, and started to revive it but as you can see it didnt go in that direction..

http://forums.corvetteforum.com/c6-z...driving-2.html
TT32VGT is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2013, 09:28 AM   #2
Mr. Gizmo
CF Senior Member
 
Mr. Gizmo's Avatar
 
Member Since: Mar 2010
Location: St. Louis
Posts: 3,295
Thanked 50 Times in 40 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by TT32VGT View Post
Alright so I got my car back from the mechanic(did heads and clutch this time around-had cam, exhaust, fast 102 setup)..
The battery died after 4 days of sitting.. So I replaced it with a duralast gold with a good bit more cca.. I noticed today the battery volts are low.. like as low as 12.2 at idlle.. finally service charging system light came on.. the battery volts at idle at 12.2-13 and driving 13.5-14.. Battery is NEW.. Im thinking alternator, what do you guys think? Tomorrow Im getting autozone to test the alternator..

Help please!

I saw this thread, and started to revive it but as you can see it didnt go in that direction..

http://forums.corvetteforum.com/c6-z...driving-2.html
Alternator is taking a crap. battery was probably going bad for a while, and alternator was working way too much overtime and is petering out.
Mr. Gizmo is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2013, 11:39 AM   #3
Landru
CF Senior Member
 
Landru's Avatar
 
Member Since: Dec 2002
Location: Wayne Township WI
Posts: 7,473
Thanked 190 Times in 164 Posts
Default

Sounds like alternator's going south.
Landru is online now   Reply With Quote
Old 07-27-2013, 12:45 PM   #4
VNAMVET
CF Senior Member
 
VNAMVET's Avatar
 
Member Since: Sep 1999
Location: FL
Posts: 6,616
Thanked 29 Times in 20 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Landru View Post
Sounds like alternator's going south.
I have 14.2 showing most of the time. I thought (perhaps wrongly!) that showed that the alternator was charging my battery.

Granted, my battery is 3 years old, and when the vehicle sits for more than 3 -4 days, I notice that the battery has a tough time and turns the engine over slowly. It only takes 3-4 seconds, and fires right up.

Additionally, the door touch pads (just replaced last week) barely open the doors after 3-4 days of non-driving.
VNAMVET is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 12:10 AM   #5
2k Cobra
CF Senior Member
 
2k Cobra's Avatar
 
Member Since: Aug 2000
Location: Sacramento CA
Posts: 2,257
Thanked 26 Times in 26 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by TT32VGT View Post
Alright so I got my car back from the mechanic(did heads and clutch this time around-had cam, exhaust, fast 102 setup)..
The battery died after 4 days of sitting.. So I replaced it with a duralast gold with a good bit more cca.. I noticed today the battery volts are low.. like as low as 12.2 at idlle.. finally service charging system light came on.. the battery volts at idle at 12.2-13 and driving 13.5-14.. Battery is NEW.. Im thinking alternator, what do you guys think? Tomorrow Im getting autozone to test the alternator..

Help please!

I saw this thread, and started to revive it but as you can see it didnt go in that direction..

http://forums.corvetteforum.com/c6-z...driving-2.html
Have you used a battery tender??

If your new battery was sold to you in a run down condition, this could happen.

If it was my car, I would put a battery tender on it until it shows full charge, then drive the car. If it still reads low voltage, you could take it to Autozone and have them evaluate the charging system.

Lots of luck, 2k
2k Cobra is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 07:26 AM   #6
Landru
CF Senior Member
 
Landru's Avatar
 
Member Since: Dec 2002
Location: Wayne Township WI
Posts: 7,473
Thanked 190 Times in 164 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by VNAMVET View Post
I have 14.2 showing most of the time. I thought (perhaps wrongly!) that showed that the alternator was charging my battery...Granted, my battery is 3 years old, and when the vehicle sits for more than 3 -4 days, I notice that the battery has a tough time and turns the engine over slowly. It only takes 3-4 seconds, and fires right up.
When my Z has to sit longer than 3-4 days it goes on a battery tender, otherwise my experience is like yours. If you don't use a tender, might consider one.

OP's issue sounded to me like the car wasn't recharging, a good sign of a bad alternator.
Landru is online now   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 09:59 AM   #7
Chance575
CF Senior Member
 
Member Since: Apr 2013
Posts: 126
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

you get new tune, if the idle is low and you have a high demand this could be causing the issue
Chance575 is offline   Reply With Quote
Go Back   CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion >
Reload this Page
  • [Z06] Help please!Battery volts went down to 12.2 at idle-service charging system
  •  
     
    Reply

    Related Topics
    Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
    [Z06] Need Help! Car will not start BmanZ06 C6 Corvette ZR1 & Z06 6 01-19-2017 10:09 PM
    [Z06] Service charging system after header install please help! C6Vette710 C6 Corvette ZR1 & Z06 8 03-31-2016 12:20 PM
    Charging System Fault Toque C5 Tech 22 07-07-2014 10:19 AM
    Alternator Charging Issue- Help Please. reath1 C5 Tech 36 09-01-2013 08:11 AM
    battery charge S'vette C6 Corvette General Discussion 8 04-17-2013 11:53 AM


    Thread Tools Search this Thread
    Search this Thread:

    Click for Advanced Search

    Posting Rules
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are Off
    Pingbacks are Off
    Refbacks are Off

    Forum Jump

    Sponsored Ads
    Vendor Directory

    All times are GMT -4. The time now is 11:20 AM.


     
    • Ask a Question
      Get answers from community experts
    Question Title:
    Description:
    Your question will be posted in: