Cooling fan question after car was tuned. - CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion


C6 Scan & Tune Onboard Diagnostics, Service Advice, Dyno Tuning, and Fuel Management for the Corvette
Sponsored by:
Sponsored by:

Cooling fan question after car was tuned.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-16-2018, 05:16 PM   #1  
rmtt
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Jun 2008
Location: Spartanburg South Carolina
Posts: 401
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Cooling fan question after car was tuned.

So just looking for a little advice. I have a 2005 C6 Z51. Finally had some parts put on that had been lying around.

I did the following.

LG Pro LongTubes
Ported Fast 102
160 degree thermostat
Dyno tune with HP Tuners

Car put down 400/404. It drives great and smooth as anything. Now I'm not experienced with tuning, just second hand stuff I've read. But I know this isn't normal.

Started the car this morning. Outside temp was 68F. Coolant temps were around 70 when I checked. Only reason I checked was because the cooling fan came on immediately.
Stayed on all the way to work....then turned off after I arrived and shut the car down.

Same thing after work ....looked at coolant temp and it was 71F......started the car....and the fan immediately came on.

Could there have been some wrong settings programmed in the fan table?

Doing some research....I had seen that anything above a value of zero set in the first "cell" would cause the fans to run at full duty all the time.

I've called the garage that did everything, but the tuner isn't back until tomorrow. So I'm hesitant to drive the car until this is resolved as I don't want to burn up the fan or melt a connector.

This shop has been around forever and specialize in Corvettes and F-bodies....and have really good reviews and repeat customers.

So just wondering if something may have been accidentally overlooked.

Thanks for any help or information.
rmtt is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2018, 07:46 PM   #2  
schpenxel
CF Senior Member
 
schpenxel's Avatar
 
Member Since: May 2004
Location: Greensboro NC
Posts: 14,904
Thanked 694 Times in 646 Posts
St. Jude Donor '15
Default

Yeah, def could be the first cell of the table being set to something other than 0 causing it to run all the time. There's no reason for that IMO.

I doubt you burn up a connector unless it's set to max out first thing, which would be even crazier though. Follow up with him when he gets back. I'd drive it if I wanted to though.
schpenxel is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2018, 08:58 PM   #3  
rmtt
CF Senior Member
Thread Starter
 
Member Since: Jun 2008
Location: Spartanburg South Carolina
Posts: 401
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just wonder if it would benefit having the fan tables put back to stock parameters while leaving the 160 stat in although I know most tuners like to make some slight changes to load ratings.

Like I said before....I'm a newbie to all this, but I know that if it's 70F outside and I don't have the a.c. unit on.....this fan shouldn't be running.

Car sounds like an airplane taxiing down the runway so I know it's coming on at probably 90% load right from the beginning.
rmtt is online now   Reply With Quote
Old 05-17-2018, 08:17 AM   #4  
BadAV
CF Senior Member
 
BadAV's Avatar
 
Member Since: Jul 2005
Location: Jefferson City MO
Posts: 1,575
Thanked 110 Times in 102 Posts
Default

You will see cooler temps on the highway even with the OEM fan cooling table. You have to turn the fan on sooner, and increase the % settings in the table if you hope to see cooler temps in stop and go driving.
BadAV is offline   Reply With Quote
Go Back   CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion >
Reload this Page
  • Cooling fan question after car was tuned.
  •  
     
    Reply


    Thread Tools Search this Thread
    Search this Thread:

    Click for Advanced Search

    Posting Rules
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are Off
    Pingbacks are Off
    Refbacks are Off

    Forum Jump

    Sponsored Ads
    Vendor Directory

    All times are GMT -4. The time now is 08:00 AM.


    We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
     
    • Ask a Question
      Get answers from community experts
    Question Title:
    Description:
    Your question will be posted in: