Magnetic Shocks? Service Required? Am I being told nonsense? - CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion

Go Back  CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion > C7 Corvette > C7 General Discussion
Reload this Page >

Magnetic Shocks? Service Required? Am I being told nonsense?

Notices
C7 General Discussion General C7 Corvette Discussion not covered in Tech
Sponsored by:
Sponsored by:

Magnetic Shocks? Service Required? Am I being told nonsense?

Old 10-16-2018, 12:36 PM
  #1  
blueuk808
Junior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2018
Posts: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Magnetic Shocks? Service Required? Am I being told nonsense?

OK - so I bought a second hand C7 and was told 1 shock needed replacing, so I went ahead and purchased a full set of Johnny O'Connell shocks. The dealer fitted them for me but when I went to drive away there was a warning saying "suspension requires service". The dealer told me that because I replaced the standard shocks with the Johnny O'Connell ones, because they aren't "magnetic" that it will come up with that error - all the time!

Previously I asked whether I could get the magnetic ride upgrade but was told that I couldn't because I had the C7 Stingray base and not the other model that is compatible.

Does this sound right? I'm afraid I really don't know enough about shocks and the C7 to know - but it seems really strange?

Any advice / opinions are really appreciated

Thanks
blueuk808 is offline  
Old 10-16-2018, 12:43 PM
  #2  
red62vette
CF Senior Member
 
Member Since: Apr 2006
Posts: 694
Thanked 207 Times in 146 Posts
Default

You need to figure out if your car has MRC from the factory. Does it have a dial on the center console that changes modes? If it does, you have MRC. And if the car has MRC but you replaced the shocks with standard ones, you will get an error.
red62vette is offline  
Old 10-16-2018, 12:46 PM
  #3  
Zymurgy
Moderator
Support Corvetteforum!
 
Zymurgy's Avatar
 
Member Since: Feb 2006
Location: DFW Area TX
Posts: 19,557
Thanked 1,901 Times in 985 Posts
Default

No, all C7's have the dial on the center console to change driving modes.

OP, do you know what color your original shocks were?
Zymurgy is offline  
The Following User Says Thank You to Zymurgy For This Useful Post:
Rebel Yell (10-16-2018)
Old 10-16-2018, 12:48 PM
  #4  
Jeff V.
CF Senior Member
 
Jeff V.'s Avatar
 
Member Since: Dec 2017
Location: Kansas City MO
Posts: 1,442
Thanked 557 Times in 343 Posts
Default

PM me your VIN. I'll tell you exactly what options your car has.
Jeff V. is offline  
Old 10-16-2018, 12:52 PM
  #5  
Zymurgy
Moderator
Support Corvetteforum!
 
Zymurgy's Avatar
 
Member Since: Feb 2006
Location: DFW Area TX
Posts: 19,557
Thanked 1,901 Times in 985 Posts
Default

Jeff V - apparently you have access to GMVIS. After you lookup his VIN, please post the MSRC or not results in this thread.
Zymurgy is offline  
Old 10-16-2018, 01:23 PM
  #6  
Woodson
CF Senior Member
 
Woodson's Avatar
 
Member Since: Dec 2013
Location: Calgary Alberta
Posts: 4,495
Thanked 728 Times in 432 Posts
Default

Originally Posted by red62vette View Post
You need to figure out if your car has MRC from the factory. Does it have a dial on the center console that changes modes? If it does, you have MRC. And if the car has MRC but you replaced the shocks with standard ones, you will get an error.
You should delete this post.
Woodson is online now  
Old 10-16-2018, 01:26 PM
  #7  
JMII
CF Senior Member
 
JMII's Avatar
 
Member Since: Jul 2018
Location: Margate, FL
Posts: 284
Thanked 73 Times in 59 Posts
Default

Did the dealer not notice the magnetic shocks when the car went up on the lift? Did they just disconnect the wires controlling them and ignore it? This makes no sense.
The only logic I can come up with is the dealer assumed by providing new shocks you wanted the MRC removed.
JMII is online now  
Old 10-16-2018, 01:33 PM
  #8  
Patman
CF Senior Member
 
Patman's Avatar
 
Member Since: May 2001
Location: Oakville Ontario
Posts: 13,356
Thanked 1,153 Times in 722 Posts
Default

It sounds like the car probably did have magnetic ride to begin with and now that it's been replaced with conventional shocks it's throwing an error. You need to find someone that knows what they are doing to have it tuned out. When the magnetic ride shocks failed on my C6 I had them replaced with regular shocks, and the shop used a Tech 2 to keep the computer from throwing codes. It worked perfectly.
Patman is online now  
Old 10-16-2018, 01:36 PM
  #9  
blueuk808
Junior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2018
Posts: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

They donít look very magnetic to me. Looks like the error is because they have cut the sensor wire?
blueuk808 is offline  
Old 10-16-2018, 01:45 PM
  #10  
Jeff V.
CF Senior Member
 
Jeff V.'s Avatar
 
Member Since: Dec 2017
Location: Kansas City MO
Posts: 1,442
Thanked 557 Times in 343 Posts
Default

I'm not going to get too personal here, but all I'll say is cut this guy some slack. He's got a very non-typical car. But yes, it does have FE4. I PM'd him the full details.
Jeff V. is offline  
The Following User Says Thank You to Jeff V. For This Useful Post:
Scoobydoobydoo (10-16-2018)
Old 10-16-2018, 01:48 PM
  #11  
Woodson
CF Senior Member
 
Woodson's Avatar
 
Member Since: Dec 2013
Location: Calgary Alberta
Posts: 4,495
Thanked 728 Times in 432 Posts
Default

Really? MRC was available in 2014 on non-Z51 C7's?
Woodson is online now  
Old 10-16-2018, 01:49 PM
  #12  
rip74
CF Senior Member
 
rip74's Avatar
 
Member Since: Nov 2006
Location: Missouri City Texas
Posts: 151
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 6 Posts
Default

Originally Posted by blueuk808 View Post
They don’t look very magnetic to me. Looks like the error is because they have cut the sensor wire?
Ignore this, posts were updated while I was typing: Send Jeff V. your VIN to verify what your car is equipped with, we can't help too much if you don't know if you have mag ride or not.

It doesn't seem like your dealer is very helpful and you don't exactly just look at them to know whether they are mag ride shocks or not. If you have mag ride, you should have had a thin black wire with a rubber boot on it plugged into the top of the shocks in the engine bay. Open the hood, look down at the top of the shock, you should see a now loose black wire somewhere nearby as you didn't install mag ride shocks. Hopefully they didn't cut any wires out of the car if you did have mag ride.

Also, your dealer should have tried to prevent you from replacing your mag ride shocks with traditional units. Sounds like they didn't know what you had either. If it were my car, I would request the 3 good mag ride shocks be re-installed and purchase 1 new mag ride shock. The standard shocks would be listed in the for sale section. Hope they'll make it right!

Last edited by rip74; 10-16-2018 at 01:54 PM.
rip74 is offline  
Old 10-16-2018, 01:54 PM
  #13  
blueuk808
Junior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2018
Posts: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Guys - I've bought a monster!!!!! It's an import into the middle east and it's got random brakes and the mag shocks - yes - it has the wires - I've been trying to upload a pic but I can't for some reason.

Anyway - this throws me into a whole new ball game - Jeff has kindly given me the full run down of what the car has - I'll go looking for half of it tomorrow! But it has the Z51 pack on it and mag shocks so it should have been eligible for the Mag ride suspension upgrade? Is that a fair assumption?

When I went to the dealer they said it was a base and therefore didn't qualify - now I find out =$1000 later that it did and I've just cut the cuts out of the suspension?
blueuk808 is offline  
Old 10-16-2018, 01:55 PM
  #14  
blueuk808
Junior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2018
Posts: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default




blueuk808 is offline  
Old 10-16-2018, 01:57 PM
  #15  
Zymurgy
Moderator
Support Corvetteforum!
 
Zymurgy's Avatar
 
Member Since: Feb 2006
Location: DFW Area TX
Posts: 19,557
Thanked 1,901 Times in 985 Posts
Default

Originally Posted by Woodson View Post
Really? MRC was available in 2014 on non-Z51 C7's?
How do you know he has a 2014? It is not in this thread or in his profile.
Zymurgy is offline  
Old 10-16-2018, 02:01 PM
  #16  
mschuyler
CF Senior Member
 
mschuyler's Avatar
 
Member Since: Feb 2016
Location: Bainbridge Island WA
Posts: 3,261
Thanked 1,959 Times in 902 Posts
Default

Originally Posted by blueuk808 View Post
They donít look very magnetic to me. Looks like the error is because they have cut the sensor wire?
Sounds to me like your dealer misinformed you. Base Stingrays can have magnetic shocks easily. Mine does, and the upgrade is available. But "magnetic" doesn't refer to the look of the shock, though they are black. It refers to the fluid inside the shock which has magnetic particles that respond to electric current by changing the viscosity of the fluid which in turn changes the dampening effect of the shock. You have circumvented that entire system by putting the off brand shocks on the car. The wire doesn't matter because the new shocks aren't magnetic and there's no place to attach the wire anyway. That's too bad because most people (but not all) believe the magnetic shocks to be worthwhile. The only way you can recover the MRC system here is to buy new magnetic shocks or put the old ones back on if they are still available. I wouldn't trust that dealer to do it though.
mschuyler is offline  
Old 10-16-2018, 02:11 PM
  #17  
Woodson
CF Senior Member
 
Woodson's Avatar
 
Member Since: Dec 2013
Location: Calgary Alberta
Posts: 4,495
Thanked 728 Times in 432 Posts
Default

Originally Posted by Zymurgy View Post
How do you know he has a 2014? It is not in this thread or in his profile.
I looked at his other posts.
Woodson is online now  
Old 10-16-2018, 02:13 PM
  #18  
Jeff V.
CF Senior Member
 
Jeff V.'s Avatar
 
Member Since: Dec 2017
Location: Kansas City MO
Posts: 1,442
Thanked 557 Times in 343 Posts
Default

Even though he's got a 14 Z51 with FE4, it's got an export VIN. I don't know if GM is offering the upgrade software to those or not.

That's the least of the problems though. They cut the wires out of his car. Somebody is about to have a very expensive day, and it better not be the poor guy who owns the car. We can talk all day about owners being knowledgeable about their cars, but that doesn't give someone who should know better the excuse to start hacking parts out of it.
Jeff V. is offline  
The Following 4 Users Say Thank You to Jeff V. For This Useful Post:
blueuk808 (10-16-2018), MacRoadie (11-06-2018), Rebel Yell (10-16-2018), Woodson (10-16-2018)
Old 10-16-2018, 02:14 PM
  #19  
PatternDayTrader
CF Senior Member
 
PatternDayTrader's Avatar
 
Member Since: Oct 2008
Location: Lansing MI and Houston TX
Posts: 6,175
Thanked 594 Times in 476 Posts
Default

Originally Posted by Jeff V. View Post
Even though he's got a 14 Z51 with FE4, it's got an export VIN. I don't know if GM is offering the upgrade software to those or not.

That's the least of the problems though. They cut the wires out of his car. Somebody is about to have a very expensive day, and it better not be the poor guy who owns the car. We can talk all day about owners being knowledgeable about their cars, but that doesn't give someone who should know better the excuse to start hacking parts out of it.
Yeah this looks bad to me.
PatternDayTrader is online now  
Old 10-16-2018, 02:21 PM
  #20  
blueuk808
Junior Member
Thread Starter
 
Member Since: Sep 2018
Posts: 20
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Thanks again Jeff for all your help

yeah - today hasn't been my greatest day! To get parts here is so expensive - I needed new front rotors and one of the shocks needed replacing I was told. The rotors I bought, the back fitted but the front didn't because I got the JL9 replacement not the JL55 - no clue! The shocks, I was told this was a base even after I asked for the Mag update (which I thought was a physical thing, not just software) - again - no clue. Bought the update to get carplay on the infotainment unit - that didn't work - still working out what's gone wrong there. Then add to that the vibration at 2000 revs and the clunk at low torque at 1500. Then add that it was sold with a warranty, but now find out is limited to QR10k - like $2750 - can't get the thing washed for that at the moment!

Ye know - Just going to take it to the track here on the weekend and throw it round and start again next week!

I never knew owning a corvette would be so character building
blueuk808 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Sponsored Ads
Vendor Directory

Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: