2007 Vette will not start - CorvetteForum - Chevrolet Corvette Forum Discussion

Notices
C6 Corvette General Discussion General C6 Corvette Discussion not covered in Tech
Sponsored by:
Sponsored by:

2007 Vette will not start

Old 12-15-2018, 03:39 PM
  #1  
shythone
Junior Member
Thread Starter
 
shythone's Avatar
 
Member Since: Dec 2018
Posts: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default 2007 Vette will not start

2007 Corvette will not start. Wife & I took Vette to get gas a couple weeks ago. I went in to pay and when I came back out, wife tried to start car. Would NOT start. She said she could smell something HOT and smelled electrical as I went into station. She also said she saw a puff of smoke come from under the right side of the hood. By the time I returned to car, the smell was gone.
Found someone with booster cables but to no avail. As it is a stick, we then "push started" the car and drove it home.

Would not start afterwards. I bought a new battery installed it and still won't start.
Power comes on, accessory mode works windows, radio, etc. all come on.

Tried START and only get gauge readings and hear click. Had an electrician buddy come out with a voltmeter. He checked all fuses and relays which checked fine. I jacked up Vette, crawled underneath looking for frayed or burnt wires. everything intact. Even the fusible link was good. the anti-theft light is NOT on.

I disconnected "negative" side of battery, left it a few minutes, came back and reconnected it. Same problem.

PLEASE help !!!

Last edited by shythone; 12-15-2018 at 04:03 PM.
shythone is offline  
Old 12-15-2018, 05:36 PM
  #2  
rkj427
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
rkj427's Avatar
 
Member Since: Apr 2014
Location: Washington Township Michigan
Posts: 10,490
Thanked 1,212 Times in 1,034 Posts
Default

From your description, not clear if it doesn't engage starter motor...………..

if you checked all wiring, did you also check starter motor for functionality...…………….

possible to have power available at the wiring connections, and still have a malfunctioning starter motor...…………...
rkj427 is online now  
The Following User Says Thank You to rkj427 For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 05:41 PM
  #3  
Lee Cromwell
CF Senior Member
 
Member Since: Dec 2015
Location: Duluth Georgia
Posts: 339
Thanks: 0
Thanked 66 Times in 52 Posts
Default

Sounds like the starter to me as well, it's a known issue at the connector
Lee Cromwell is offline  
The Following User Says Thank You to Lee Cromwell For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 05:44 PM
  #4  
BackInBlack05
CF Senior Member
 
Member Since: Jul 2012
Location: San Jose CA
Posts: 329
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 10 Posts
Default

Starter? Battery cables?

Volts by themselves don't mean much. Need volts when current is drawn. Bad connections can show volts until a load is supplied.
BackInBlack05 is offline  
The Following User Says Thank You to BackInBlack05 For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 05:54 PM
  #5  
WW7
CF Senior Member
 
WW7's Avatar
 
Member Since: Aug 2007
Location: WV
Posts: 8,510
Thanked 281 Times in 240 Posts
Default

I'm thinking starter solenoid ..Get under it and see if it could be battery wires or a cracked solenoid..Second guess, starter is bad or shorted out....WW
.
.
.

Last edited by WW7; 12-15-2018 at 05:56 PM.
WW7 is online now  
The Following User Says Thank You to WW7 For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 06:11 PM
  #6  
C6ToGo
CF Senior Member
 
C6ToGo's Avatar
 
Member Since: Dec 2006
Location: Pearland / Houston Tx
Posts: 2,092
Thanks: 0
Thanked 193 Times in 153 Posts
Default

C6ToGo is offline  
The Following User Says Thank You to C6ToGo For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 07:00 PM
  #7  
Bruze
CF Senior Member
 
Bruze's Avatar
 
Member Since: Mar 2014
Location: Finger Lakes, NYS
Posts: 7,209
Thanked 723 Times in 589 Posts
Default

Originally Posted by BackInBlack05 View Post
Starter? Battery cables?

Volts by themselves don't mean much. Need volts when current is drawn. Bad connections can show volts until a load is supplied.
Bruze is online now  
The Following User Says Thank You to Bruze For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-15-2018, 07:46 PM
  #8  
Nice Ride
CF Senior Member
 
Member Since: Jan 2006
Posts: 1,522
Thanks: 0
Thanked 145 Times in 108 Posts
Default

Sorry to hear of the electrical problem. The puff of smoke and electrical smell likely indicate a component failure, and not just a battery. At this point I would take it to a Chevy dealer with certified Corvette tech who can correctly resolve the issue. Good Luck.
Nice Ride is offline  
The Following User Says Thank You to Nice Ride For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-16-2018, 12:03 PM
  #9  
shythone
Junior Member
Thread Starter
 
shythone's Avatar
 
Member Since: Dec 2018
Posts: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

the starter never attempts to engage.
shythone is offline  
Old 12-16-2018, 12:19 PM
  #10  
HBsurfer
CF Senior Member
 
HBsurfer's Avatar
 
Member Since: Feb 2014
Location: Chino CA
Posts: 3,134
Thanked 424 Times in 331 Posts
Default

Originally Posted by shythone View Post
the starter never attempts to engage.
Check the top of the starter to see if the solenoid has come apart. Happens a lot on cars with headers.
HBsurfer is offline  
Old 12-16-2018, 12:23 PM
  #11  
Bruze
CF Senior Member
 
Bruze's Avatar
 
Member Since: Mar 2014
Location: Finger Lakes, NYS
Posts: 7,209
Thanked 723 Times in 589 Posts
Default

Originally Posted by shythone View Post
the starter never attempts to engage.
Starting at the beginning: If the starter doesn't do anything, but dash lights come on, then loosen and wiggle both battery terminals, retighten and try. If it doesn't help, get under car and do the same with the other ends of BOTH cables, and visually inspect the solenoid and its terminal. If the car still won't turn over, remove the battery and have it load tested.

However, the puff of smoke also needs to be tracked down and maybe that should come first. What did it smell like? An electrical burn or not?
Bruze is online now  
The Following User Says Thank You to Bruze For This Useful Post:
shythone (12-16-2018)
Old 12-16-2018, 02:26 PM
  #12  
shythone
Junior Member
Thread Starter
 
shythone's Avatar
 
Member Since: Dec 2018
Posts: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

She said it smelled like an electrical burn
shythone is offline  
Old 12-16-2018, 02:34 PM
  #13  
rkj427
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
rkj427's Avatar
 
Member Since: Apr 2014
Location: Washington Township Michigan
Posts: 10,490
Thanked 1,212 Times in 1,034 Posts
Default

It could have been an issue with the starter solenoid contacts, or possibly even the armature and brushes of the starter motor itself, which would explain that the starter doesn't even function or try to engage..................

check all the voltages to the starter, and then have the starter motor itself removed and tested
rkj427 is online now  
Old 12-29-2018, 10:27 AM
  #14  
shythone
Junior Member
Thread Starter
 
shythone's Avatar
 
Member Since: Dec 2018
Posts: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Solved !!!

Problem solved !!!
Contacted local shop which specializes in performance cars and especially GM. He came with a rollback, took it to his shop, replaced starter and called me 3 hours later to get the car.
He said the starter was completely fried. The new starter is very quick and sounds powerful.
Looking back I remember the old starter was lagging and struggled to start. So if your Vette is starting to struggle to start, replace the starter immediately.
THANK YOU to everyone who replied. I really appreciate your comments.
shythone is offline  
The Following User Says Thank You to shythone For This Useful Post:
Landru (12-29-2018)
Old 12-29-2018, 12:22 PM
  #15  
rkj427
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
rkj427's Avatar
 
Member Since: Apr 2014
Location: Washington Township Michigan
Posts: 10,490
Thanked 1,212 Times in 1,034 Posts
Default

Originally Posted by shythone View Post
Problem solved !!!
Contacted local shop which specializes in performance cars and especially GM. He came with a rollback, took it to his shop, replaced starter and called me 3 hours later to get the car.
He said the starter was completely fried. The new starter is very quick and sounds powerful.
Looking back I remember the old starter was lagging and struggled to start. So if your Vette is starting to struggle to start, replace the starter immediately.
THANK YOU to everyone who replied. I really appreciate your comments.
Thank you for responding and letting the forum members know exactly what corrected your issue!

That is how a forum should work, as others may have this concern and now can find resolution.
rkj427 is online now  
The Following 3 Users Say Thank You to rkj427 For This Useful Post:
Landru (12-29-2018), Rico7142 (12-29-2018), shythone (12-29-2018)
Old 01-03-2019, 05:04 PM
  #16  
GOLD72
CF Senior Member
 
GOLD72's Avatar
 
Member Since: Sep 2000
Location: Missouri City, TX
Posts: 8,555
Thanked 149 Times in 127 Posts
Default

Originally Posted by shythone View Post
Problem solved !!!
Contacted local shop which specializes in performance cars and especially GM. He came with a rollback, took it to his shop, replaced starter and called me 3 hours later to get the car.
He said the starter was completely fried. The new starter is very quick and sounds powerful.
Looking back I remember the old starter was lagging and struggled to start. So if your Vette is starting to struggle to start, replace the starter immediately.
THANK YOU to everyone who replied. I really appreciate your comments.
Positive cable connection at the starter motor fried on my ZR1 over a month ago and wouldn't allow the battery to recharge. Engine would not jump start with battery cables either. I am seeing more and more reports of this on C6 cars as time goes by.
GOLD72 is offline  
Old 01-03-2019, 05:22 PM
  #17  
RichKiss
CF Senior Member
 
Member Since: Apr 2014
Location: Mason OH
Posts: 468
Thanked 38 Times in 34 Posts
Default

Originally Posted by rkj427 View Post
Thank you for responding and letting the forum members know exactly what corrected your issue!

That is how a forum should work, as others may have this concern and now can find resolution.
RichKiss is offline  


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2007 Vette will not start


Sponsored Ads
Vendor Directory

Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: