Notices
C6 Corvette ZR1 & Z06 General info about GMs Corvette Supercar, LS9 Corvette Technical Info, Performance Upgrades, Suspension Setup for Street or Track Advertisement

[Z06] Need help! Motor is tough to start...

 
Old 04-17-2019, 12:30 PM
  #1  
Hischar
CF Member
Thread Starter
 
Hischar's Avatar
 
Member Since: Mar 2015
Location: Crestview Florida
Posts: 64
Recieved 5 Likes on 4 Posts
Default Need help! Motor is tough to start...

Title says it all, I'm having a tough time starting my car at what seems to be random moments. My motor is fully built n/a LME 440, compression is 11.8, and a pretty hefty cam. When the car has been off for a while (a few days or more), it starts up with relatively no issue. Then I'll go ahead and drive it and get it warm, shut it off, give it time to cool and then it'll take a good 5 seconds or so to start, and it barely starts. I thought it was the starter because I know of that whole issue but I had the started tested and it tested fine (also installed a heat shield and the problem still exists). Funny thing is though is once the car finally does start I can shut it off and start it again pretty much immediately with no issue at all. So I'm wondering if I have a fuel issue or something? The motor is running really rich right now for a break in period by the way. Anyone have any idea where to go from here?
Hischar is offline  
Old 04-17-2019, 01:56 PM
  #2  
MTPZ06
CF Senior Member
Support Corvetteforum!
 
MTPZ06's Avatar
 
Member Since: Dec 2008
Location: Honolulu HI
Posts: 12,939
Recieved 1,170 Likes on 1,037 Posts
Default

Slow crank, or cranking normally for those 5 seconds until it fires? When it does fire, you say "it barely starts"...does it run rough for any period of time?
MTPZ06 is offline  
Old 04-17-2019, 06:05 PM
  #3  
spartan8270
CF Senior Member
 
Member Since: Jun 2017
Posts: 116
Recieved 15 Likes on 10 Posts
Default

Try cleaning the large ground next to the starter going to the block then to the frame.

Last edited by spartan8270; 04-17-2019 at 06:06 PM.
spartan8270 is offline  
Old 04-18-2019, 10:13 AM
  #4  
RichieRichZ06
Supporting Vendor
 
RichieRichZ06's Avatar
 
Member Since: Nov 2005
Location: Supporting the Corvette Community at Abel Chevrolet in Rio Vista, CA 707-374-6317 Ext.123
Posts: 13,857
Recieved 445 Likes on 266 Posts
St. Jude Donor '08
Default

Originally Posted by Hischar View Post
Title says it all, I'm having a tough time starting my car at what seems to be random moments. My motor is fully built n/a LME 440, compression is 11.8, and a pretty hefty cam. When the car has been off for a while (a few days or more), it starts up with relatively no issue. Then I'll go ahead and drive it and get it warm, shut it off, give it time to cool and then it'll take a good 5 seconds or so to start, and it barely starts. I thought it was the starter because I know of that whole issue but I had the started tested and it tested fine (also installed a heat shield and the problem still exists). Funny thing is though is once the car finally does start I can shut it off and start it again pretty much immediately with no issue at all. So I'm wondering if I have a fuel issue or something? The motor is running really rich right now for a break in period by the way. Anyone have any idea where to go from here?
Need more info like defining "hard to start" and "barely starts." Does the starter turn the engine over at a normal speed, but you have an extended period of time before it actually starts running or does it crank very slow (as if a battery was low on charge) and then eventually start cranking fast enough to start?

Also, I didn't think a really rich running engine was a good idea during break in, especially when trying to get rings to seat.
RichieRichZ06 is offline  
Old 04-18-2019, 11:16 AM
  #5  
KurtsZ06
CF Member
 
KurtsZ06's Avatar
 
Member Since: Mar 2019
Location: Granite Bay
Posts: 95
Recieved 12 Likes on 12 Posts
Default

If it grinds like a low battery, then it’s an ECU timing issue at warm start. Timing is to far advanced for a hot start. Dealt with this in the past. I’m assuming yours got a tune, part of the tune needs tweaking.
KurtsZ06 is offline  
Old 04-18-2019, 11:22 AM
  #6  
acroy
CF Senior Member
 
acroy's Avatar
 
Member Since: Jun 2013
Location: DFW TX
Posts: 1,641
Recieved 109 Likes on 82 Posts
Default

Originally Posted by RichieRichZ06 View Post
Need more info like defining "hard to start" and "barely starts." Does the starter turn the engine over at a normal speed, but you have an extended period of time before it actually starts running or does it crank very slow (as if a battery was low on charge) and then eventually start cranking fast enough to start?

Also, I didn't think a really rich running engine was a good idea during break in, especially when trying to get rings to seat.
If the starting system is healthy, it's a tune issue (very common!)
acroy is offline  
 


Thread Tools
Search this Thread
Sponsored Ads
Vendor Directory

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: