Notices
C6 Forced Induction/Nitrous C6 Corvette Turbochargers, Superchargers, Pulley Upgrades, Intercoolers, Wet and Dry Nitrous Injection, Meth
Sponsored by:
Sponsored by:

A&A secondary drive question

 
Old 02-14-2019, 04:44 AM
  #1  
Jason.
CF Senior Member
Thread Starter
 
Jason.'s Avatar
 
Member Since: Feb 2017
Location: Phx Az
Posts: 191
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default A&A secondary drive question

Iíve been told by a few people it squeals on cold start up and goes away once warm.
which it does but damn itís annoying lol
is there a way to keep it from squealing?
Jason. is offline  
Old 02-14-2019, 05:27 AM
  #2  
Vette97sc
CF Senior Member
 
Member Since: Feb 2014
Location: Finland
Posts: 137
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I have Cartek flip drive and it was squeal while after cold start. I use industrial belt grip spray and its not squeal after that. I drive last summer about 3000km and use spray only one time. In my case it was easy and cheap sollution to annoying problem.
Vette97sc is offline  
Old 02-14-2019, 08:48 AM
  #3  
Patriot Six
CF Senior Member
 
Patriot Six's Avatar
 
Member Since: Jun 2016
Location: Alexandria VA
Posts: 1,019
Thanked 150 Times in 144 Posts
Default

Mine only did that because the alternator/power steering belt was too long. I went one size down and haven't had an issue since.
Patriot Six is offline  
The Following User Says Thank You to Patriot Six For This Useful Post:
CyberC6GS (02-16-2019)
Old 02-14-2019, 11:26 AM
  #4  
jetbluu
CF Senior Member
 
Member Since: Nov 2013
Location: San Diego CA
Posts: 245
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

I'm running the same setup without any issues, although it was installed at A&A. Quiet cold starts for almost 2 years now.
jetbluu is offline  
Old 02-14-2019, 12:35 PM
  #5  
Jason.
CF Senior Member
Thread Starter
 
Jason.'s Avatar
 
Member Since: Feb 2017
Location: Phx Az
Posts: 191
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Originally Posted by Vette97sc View Post
I have Cartek flip drive and it was squeal while after cold start. I use industrial belt grip spray and its not squeal after that. I drive last summer about 3000km and use spray only one time. In my case it was easy and cheap sollution to annoying problem.
Iíll look into that spray any special brand or naw?
Originally Posted by Patriot Six View Post
Mine only did that because the alternator/power steering belt was too long. I went one size down and haven't had an issue since.
im using the belts that a&a provides hmmm
Jason. is offline  
Old 02-14-2019, 12:40 PM
  #6  
gameover4
CF Senior Member
 
gameover4's Avatar
 
Member Since: Jun 2016
Location: outside new orleans Louisiana
Posts: 310
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 7 Posts
Default

mine does not squeal hot or cold. If you are still using green belts, they glaze over and squeal. Get rid of it and go to the RPM belts.

Last edited by gameover4; 02-14-2019 at 12:40 PM.
gameover4 is offline  
Old 02-14-2019, 12:44 PM
  #7  
GS Corvette
CF Member
 
Member Since: Jun 2018
Posts: 81
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Originally Posted by Jason. View Post
Iíve been told by a few people it squeals on cold start up and goes away once warm.
which it does but damn itís annoying lol
is there a way to keep it from squealing?
Call Andy at A&A and he will get you straightened out, hear it from the horses mouth, I have the same system and mine also has not made any noise, A&A is one of the best companies I've ever dealt with and Andy is really helpful with all of your questions... I'm sure he'll let you know how to fix this issue.
GS Corvette is offline  
Old 02-14-2019, 12:50 PM
  #8  
Vette97sc
CF Senior Member
 
Member Since: Feb 2014
Location: Finland
Posts: 137
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Originally Posted by Jason. View Post
Iíll look into that spray any special brand or naw?

im using the belts that a&a provides hmmm
It was Chesterton grip spray if remember right.
Vette97sc is offline  
Old 02-14-2019, 05:18 PM
  #9  
Patriot Six
CF Senior Member
 
Patriot Six's Avatar
 
Member Since: Jun 2016
Location: Alexandria VA
Posts: 1,019
Thanked 150 Times in 144 Posts
Default

Originally Posted by Jason. View Post
Iíll look into that spray any special brand or naw?

im using the belts that a&a provides hmmm
It came with a 37" belt and I am now using a 36.5" belt (K080365).
Patriot Six is offline  
The Following User Says Thank You to Patriot Six For This Useful Post:
Jason. (02-14-2019)
Old 02-15-2019, 05:54 PM
  #10  
da6speed
CF Senior Member
 
da6speed's Avatar
 
Member Since: Jun 2003
Location: Jackson MS
Posts: 464
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

Mine squealed from day 1 on cold starts. Kept getting worse and worse little by little. Running all belts that A&A sent for the secondary and the green hd belt for blower.

Last weekend, I discovered the top bolt that holds bracket that the jack-shaft is on had backed out. Took it apart, re-positioned it back correctly, put new 4-rib belt on and it didn't squeal on cold start. But I have only started it twice since then. Anxious to see if that was the problem.
da6speed is offline  
The Following User Says Thank You to da6speed For This Useful Post:
Jason. (02-15-2019)
Old 02-15-2019, 06:39 PM
  #11  
Unreal
CF Senior Member
 
Unreal's Avatar
 
Member Since: Nov 2007
Location: Gilbert AZ
Posts: 21,663
Thanked 1,327 Times in 1,138 Posts
Default

If you don't have the newer design, as the belts wear and stretch, all the direct drives in my experience start to squeal. Means the belt is too loose and needs a bit more tension and to be replaced. I would get 5-6k out of a belt before squealing and needing a new one before I went to the ECS setup.
Unreal is online now  
The Following User Says Thank You to Unreal For This Useful Post:
Jason. (02-15-2019)
Old 02-16-2019, 03:06 PM
  #12  
Jason.
CF Senior Member
Thread Starter
 
Jason.'s Avatar
 
Member Since: Feb 2017
Location: Phx Az
Posts: 191
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Iím using gates belts not green

Originally Posted by Patriot Six View Post
It came with a 37" belt and I am now using a 36.5" belt (K080365).
Might give this a try thx u

Originally Posted by da6speed View Post
Mine squealed from day 1 on cold starts. Kept getting worse and worse little by little. Running all belts that A&A sent for the secondary and the green hd belt for blower.

Last weekend, I discovered the top bolt that holds bracket that the jack-shaft is on had backed out. Took it apart, re-positioned it back correctly, put new 4-rib belt on and it didn't squeal on cold start. But I have only started it twice since then. Anxious to see if that was the problem.
I just installed it, and double check everything too but Iíll keep a eye out

Originally Posted by Unreal View Post
If you don't have the newer design, as the belts wear and stretch, all the direct drives in my experience start to squeal. Means the belt is too loose and needs a bit more tension and to be replaced. I would get 5-6k out of a belt before squealing and needing a new one before I went to the ECS setup.
im assuming the newest design as I just ordered it and installed it joe warned me itíll squeak so no biggie but then and a few others telling me theirs donít so I just wanted to see what people are doing different it all went on super easy
but was my first time installing it
Jason. is offline  
Old 02-16-2019, 03:52 PM
  #13  
realcanuk
CF Senior Member
 
realcanuk's Avatar
 
Member Since: Apr 2011
Location: Montreal
Posts: 7,628
Thanked 320 Times in 298 Posts
St. Jude Donor '13
Default

Only time mine ever made noise when starting was from the A/C belt when loose. Have you tried with and without AC on ?
realcanuk is online now  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: A&A secondary drive question


Sponsored Ads
Vendor Directory

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: